Alergia pokarmowa u zwierząt

Alergia pokarmowa spowodowana jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na niektóre składniki pożywienia. Pewien odsetek zwierząt zdradza charakterystyczne objawy alergii pokarmowej, jednak u wielu z nich objawy te mogą oznaczać jedynie zwykłą nietolerancję na pokarm. Alergia występuje wtedy, gdy udaje się stwierdzić przy pomocy badań klinicznych alergiczne tło reakcji występujących po zjedzeniu określonych pokarmów. Ryzyko alergii zwiększa się, gdy u zwierzęcia występuje atopia oraz niewydolność trzustki. Alergia pokarmowa jest poważnym schorzeniem, a nie leczona może doprowadzić do niebezpiecznych chorób związanych z nadmierną aktywnością układu odpornościowego.

Alergia pokarmowa u zwierząt

Alergia pokarmowa spowodowana jest nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na niektóre składniki pożywienia. Pewien odsetek zwierząt zdradza charakterystyczne objawy alergii pokarmowej, jednak u wielu z nich objawy te mogą oznaczać jedynie zwykłą nietolerancję na pokarm. Alergia występuje wtedy, gdy udaje się stwierdzić przy pomocy badań klinicznych alergiczne tło reakcji występujących po zjedzeniu określonych pokarmów. Ryzyko alergii zwiększa się, gdy u zwierzęcia występuje atopia oraz niewydolność trzustki. Alergia pokarmowa jest poważnym schorzeniem, a nie leczona może doprowadzić do niebezpiecznych chorób związanych z nadmierną aktywnością układu odpornościowego.

Typowymi objawami alergii pokarmowej są:

- biegunka
- wymioty
- nieprzyjemne, uciążliwe swędzenie skóry w okolicy twarzowej zwierzęcia
- strupki w okolicy twarzowej zwierzęcia
- zapalenie uszu (często obustronne)
- zapalenie warg
- zapalenie opuszek palcowych (często obustronne)
- charakterystyczna pokrzywka
- łysienie zwierzęcia

Diagnoza i leczenie

Rozpoznanie alergii pokarmowej stawia się wówczas, gdy wykluczone zostaną inne przyczyny występujących u zwierzęcia objawów (np. pchły, inne pasożyty itp.). Leczenie polega na wyeliminowaniu z diety alergenów przy pomocy zastosowania tak zwanej diety eliminacyjnej. Czym charakteryzuje się taka dieta? Jest to podawanie zwierzęciu białek, których dotychczas nie spożywało, ustalenie, które składniki pokarmu powodują reakcje alergiczne oraz wykluczenie pokarmów, które działają uczulająco na organizm zwierzęcia. Dieta eliminacyjna powinna trwać przynajmniej 6 tygodni (najlepiej, gdy trwa jednak dłużej, nawet do 12 tygodni). Jeśli w tym czasie nie widać poprawy, należy szukać innych przyczyn występujących dolegliwości. Do diety eliminacyjnej używamy mięs, z którymi zwierzę nie miało do tej pory styczności (konina, jagnięcia, mięso kaczki, białe ryby). Możemy użyć też mięsa kurzego (jest wysoko strawne, a więc powinno słabo uczulać), jednak część zwierząt zdradza objawy alergii po spożyciu tego rodzaju mięsa. Zamiast naturalnych pokarmów, możemy stosować specjalistyczne karmy weterynaryjne. Na rynku dostępne są karmy hipoalergiczne, które zawierają wyselekcjonowane białka lub hydrolizaty białkowe. Są one niestety dość drogie i zdarza się, że zwierzęta niezbyt chętnie je zjadają, jednak najczęściej skutecznie pomagają przy problemie z alergią pokarmową. Pamiętać należy, że przy stosowaniu diety eliminacyjnej ważne jest, aby zwierzę nie miało dostępu do innych źródeł pożywienia (np. jedzenia znajdowanego poza domem, miski drugiego zwierzęcia, przysmaków, witamin itp.).
W przypadku bardzo uciążliwego świądu, aby ulżyć zwierzęciu można zaaplikować na skórę preparat przeciwświądowy (np. typu spot-on). Pamiętajmy, aby tego rodzaju preparaty stosować wyłącznie po konsultacji z lekarzem weterynarii

Pokarmy i składniki pokarmów wywołujące alergię

Do najbardziej uczulających pokarmów należą: pokarmy mięsne zwłaszcza wołowina, wątroba wieprzowa, suche kiełbasy, podroby, sery żółte, mleko, czekolada. Zawarte w karmach składniki odpowiedzialne za reakcje alergiczne to najczęściej gluten pszeniczny, laktoza, niektóre białka. Karmy stosowane w dietach eliminacyjnych nie zawierają tych składników, a w ich skład wchodzą zazwyczaj białka i węglowodany pochodzące z pokarmów słabo uczulających (kaczka, białe ryby, ryż, tapioka). Charakterystyczna jest wysoka strawność takich karm, dzięki czemu niezwykle rzadko powodują one ryzyko alergii.

data publikacji artykułu: 2009-06-16

Popularne teraz

Komentarze