Lista króliczych przysmaków

Prezentujemy listę korzystnych dla zdrowia królika, naturalnych przysmaków. Zasady i częstotliwość podawania królikom różnorodnego pokarmu opisaliśmy w innych artykułach, znajdujących się w dziale "żywienie królików".

Zasady i częstotliwość podawania królikom różnorodnego pokarmu opisaliśmy w innych artykułach, znajdujących się w dziale "żywienie królików". Tu prezentujemy listę korzystnych dla zdrowia królika, naturalnych przysmaków.

Warzywa

- seler korzeniowy (korzeń i liście)
- seler naciowy (pocięty na kawałki)
- marchew (korzeń i liście)
- pietruszka (korzeń i liście)
- papryka
- sałata (im ciemniejsza odmiana, tym lepsza)
- cykoria
- rzodkiewka (korzeń i liście)
- rzodkiew
- buraki (korzeń i liście)
- cykoria
- cukinia
- kabaczek
- dynia
- karczoch
- koper włoski
- pasternak
- rukola
- szparagi
- słodki groszek ogrodowy - strączki

Rzadziej - ze względu na właściwości gazotwórcze - podajemy:
- kalafior (także liście)
- brokuł (także liście)
- brukselka
- rzepa (korzeń i liście)
- jarmuż
- kalarepa (także liście)

Pomidora podajemy niezbyt często, ze względu na występowanie w nim kwasu szczawiowego oraz dużej ilości cukrów. Dużo szczawianów zawierają także jarmuż i szpinak. Z tego powodu ich ilość w codziennej diecie powinna być ograniczona.

Zioła i rośliny łąkowe

- bazylia
- oregano
- koper
- szałwia
- kminek
- rozmaryn
- tymianek
- mniszek lekarski
- koniczyna
- kolendra
- ogórecznik
- trybula
- estragon
- gorczyca
- lubczyk
- podagrycznik
- melisa
- pokrzywa
- żywokost

Kwiaty

- kwiaty wszystkich roślin, wymienionych powyżej
- nagietek
- stokrotka
- liliowiec (popularny "smolinos")
- miecznik
- jaśmin
- fiołek
- róża
- słonecznik

Gałęzie

- wierzba
- jesion
- topola
- jabłoń
- grusza
- leszczyna
- głóg
- świerk

Nie należy zwierzęciu podawać gałęzi z drzew opryskiwanych oraz rosnących w pobliżu dróg. Trujące są dla królików także gałęzie drzew owocowych, w których występuje pojedyncza pestka - śliwy, wiśni, czereśni, moreli itp.

Pokarmy zakazane

- cebula (także por, szczypior, czosnek)
- surowa fasola (wszystkie odmiany, także szparagowa, soczewica, soja))
- pestki i nasiona owoców
- kakao (także czekolada)
- skórki owoców cytrusowych
- rabarbar

data publikacji artykułu: 2010-05-04

Popularne teraz

Komentarze