2021-06-28 10:27

Dieta w chorobie nowotworowej

Nowotwór to diagnoza, której z pewnością żaden z właścicieli nie chciałby nigdy usłyszeć. Ta groźna, przewlekła choroba to stan silnie wyniszczający zdrowie fizyczne naszego towarzysza. Przyczynia się do utraty wigoru i ogromnych zmian utrudniających codzienne funkcjonowanie. Istnieje jednak pewien sposób by dodać sił pacjentowi. Odpowiednia dieta to element, który będzie miał bardzo duży wpływ na wzmocnienie organizmu i polepszenie samopoczucia.

Źródło problemu

Rozwojowi tego schorzenia towarzyszy: utrata apetytu, wychudzenie, a w dalszej kolejności osłabienie, pogorszenie odporności i dobrej regeneracji. Życie zwierzaka staje się z dnia na dzień trudne i wyczerpujące. Podłoże problemu leży w zaburzeniach metabolicznych. W ciele chorego rodzi się konflikt, pogarsza się zdolność wchłaniania składników pokarmowych, a jednocześnie wzrasta zapotrzebowanie na większą ilość energetycznych posiłków, by mieć siłę na dobre funkcjonowanie.
Produkcja białka zwanego miostatyną to element odpowiedzialny za występujące zmiany masy ciała. Jego niedobór daje wyraz w nienaturalnym przyroście wagi, zaś nadmiar - w jej utracie. Zwykle podczas nowotworów spotykamy się z nadmiarem tego białka. Warto jednak przytoczyć tutaj ciekawy przypadek whippeta, który podczas choroby znacznie rozwinął swoją tkankę mięśniową i osiągał lepsze wyniki biegowe. Za produkcję białek w organizmie odpowiada pewien hormon wzrostu. Gdybyśmy mogli kontrolować jego stężenie we krwi, to być może byłoby możliwe ograniczenie szkód zachodzących w ciele chorych i podwyższenie jakości ich życia. Otóż jak się okazuje, jest to możliwe i to właśnie dzięki odpowiedniemu żywieniu oraz treningom fizycznym. Można więc sobie wyobrazić, jak duże znaczenie może mieć odpowiednia dieta podczas przebiegu tej patologii.

Węglowodany i białka

W diecie zdrowego człowieka i zwierzęcia są bardzo ważnym elementem, związanym z energią ciała. Jednak podczas wystąpienia tego schorzenia zachodzą bardzo duże zmiany. Dieta bogata w węglowodany, zaczyna negatywnie wpływać na organizm, wspierając rozwój nowotworu.
Przeprowadzone badania wskazują, że najlepsze wyjście to znaczne ograniczenie cukrów prostych w diecie. Natomiast jak najbardziej zaleca się wprowadzenie węglowodanów złożonych, nie przekraczając przy tym dawki 25% s.m.

Poza cukrami, wrogie komórki czerpią korzyści również z dostarczanego w pokarmie białka. Ten proces z kolei jest przyczyną złej regeneracji, zmniejszenia odporności i zaburzeń procesu trawiennego. Na szczęście, nie każde z nich ma negatywny wpływ na zdrowie cierpiącego. Istnieją takie, które służą rozwojowi nowotworu, jak również te hamujące go. Szczególnie pozytywne działanie przypisuje się argininie.

Skąd czerpać energię i jak wzmocnić ciało

Tłuszcz to składnik najmniej atrakcyjny dla komórek rakowych i to on będzie stanowił w diecie pacjenta główne źródło sił. Warto jednak zaznaczyć, iż istnieją odmiany, na przykład zaburzenia lipidowe, w których zasada ta niestety nie będzie obowiązywała. Kwas Omega 3 to jedna z najlepszych broni przed wyniszczeniem, a oprócz tego chroniąca przed rozprzestrzenianiem się raka. Okazuje się, że zaskakująco dobrym działaniem wykazuje się połączenie tego kwasu z wyżej wymienianą argininą. W paru przypadkach dieta przyczyniła się do wydłużenia czasu życia, a w jednym zmniejszyła skutki uboczne terapii antynowotworowej.
Aby poprawić komfort życia naszego pacjenta i ograniczyć rozwój nowotworu często stosuje się różne witaminy i minerały. Witamina A i wszystkie jej pochodne sprawiają, że komórki rakowe ulegają deformacji i stają się różnorodne. Co może ułatwić niszczenie „złych komórek”. Wykazują więc pozytywne działanie, zwłaszcza dla cierpiących na raka skóry. Jednak stosowana jest również aż w 14 innych odmianach tej choroby.
Zdolności do zapobiegania rozmnażania się nowotworu wykazują natomiast witaminy C oraz E. Ta pierwsza znana jest również pod nazwą kwasu askorbinowego. Jednak przyjmowanie jej nie jest tak łatwe jak w przypadku witaminy A. Aby osiągnąć odpowiednie efekty, należy ją podawać dożylnie i przez długi czas.
Dietę pacjenta warto również wzbogacić w takie produkty jak: soję, jabłka, cebulę, ostropest i kurkumę. Zawierają one flawonoidy, naturalne przeciwutleniacze, które odznaczają się bardzo pozytywnym działaniem na zahamowanie rozwoju tkanek rakowych.
Selen to kolejny składnik mineralny, którym warto wzbogacić dietę. Należy jednak dokładnie kontrolować podawane dawki, gdyż łatwo go przedawkować.

Chemioterapia to leczenie wykorzystujące związki chemiczne. Powszechnie jednak wiadomo, że działa destrukcyjnie nie tylko na komórki nowotworowe, ale również na cały organizm. Pomimo to jest aktualnie najskuteczniejszą formą walki z tym schorzeniem. Nie powinniśmy jednak pokładać w niej całej swojej nadziei. Istnieje wiele składników pokarmowych mających ogromne właściwości zapobiegawcze, a nawet lecznicze. Warto korzystać z tego co daje nam natura i wspomagać osłabiony organizm naturalnymi substancjami. Dieta to naprawdę ważny element w życiu chorego. Właściciele powinni dbać by była zbilansowana i zawierała odpowiednie dawki suplementów. Dzięki niej możemy wzmocnić pacjenta i poprawić jego komfort codziennego życia.

data publikacji artykułu: 2020-02-25

Popularne teraz

Komentarze