Asparagus
Objawy zatrucia występują nie tylko po spożyciu asparagusa, ale również w wyniku wielokrotnego lub długotrwałego kontaktu ze skórą.
Asparagus (szparag Sprengera)
Nazwa łacińska: asparagus densiflorus
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy
Część trująca: liście i jagody
Substancja trująca i jej działanie: saponiny o działaniu drażniącym skórę i błony śluzowe
Stopień toksyczności: na ogół łagodny
Jagody uznaje się za bardziej toksyczne niż liście. Intensywność objawów klinicznych zależy między innymi od ilości spożytej rośliny, wielkości zwierzęcia, ogólnego stanu zdrowia oraz wieku (szczenięta/kocięta są bardziej wrażliwe od osobników dorosłych).
Objawy zatrucia występują nie tylko po spożyciu asparagusa, ale również w wyniku wielokrotnego lub długotrwałego kontaktu ze skórą.
Objawy zatrucia:
- biegunka;
- wymioty;
- posmutnienie;
- brak apetytu;
- bolesność jamy brzusznej;
- podrażnienie skóry z reakcja alergiczną;
- kontaktowe zapalenie skóry manifestujące się obrzękiem, zaczerwienieniem, bólem, świądem.
Leczenie:
Stosuje się leczenie objawowe, na przykład leki przeciwalergiczne w formie miejscowej i/lub ogólnej, płynoterapię, która pozwoli utrzymać równowagę wodno-elektrolitową organizmu. W przypadku znacznego spożycia, a także gdy mamy do czynienia ze zwierzętami młodymi lub w ciężkim stanie ogólnym ,warto skontrolować czynność wątroby poprzez badanie krwi.