Awokado

Toksyna zawarta w awokado jest nieszkodliwa dla ludzi, natomiast dla zwierząt towarzyszących człowiekowi jest potencjalnie śmiertelna. Różnica wynika prawdopodobnie z obecności, właściwości i aktywności różnych enzymów w organiźmie ludzi i zwierząt. Bardziej słuszna wydaje się teoria o toksyczności tylko niektórych części rośliny. Przemawia za tym fakt, że awokado stanowi dodatek do niektórych pokarmów zwierzęcych i nie wywołuje niekorzystnych skutków zdrowotnych.

Awokado

Nazwa łacińska: Persea americana

Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie, ptaki, króliki, gryzonie

Część trująca: skrajne informacje w zależności od źródła - dla bezpieczeństwa najlepiej uznać za niebezpieczną całą roślinę, a w szczególności skórę i pestki owoców, liście oraz korę.

Substancja trująca i jej działanie: nieznana grzybobójcza toksyna określana jako “persin”

Stopień toksyczności: łagodny do ciężkiego

Toksyna zawarta w awokado jest nieszkodliwa dla ludzi, natomiast dla zwierząt towarzyszących człowiekowi jest potencjalnie śmiertelna. Różnica wynika prawdopodobnie z obecności, właściwości i aktywności różnych enzymów w organiźmie ludzi i zwierząt. Bardziej słuszna wydaje się teoria o toksyczności tylko niektórych części rośliny. Przemawia za tym fakt, że awokado stanowi dodatek do niektórych pokarmów zwierzęcych i nie wywołuje niekorzystnych skutków zdrowotnych.

Objawy zatrucia:

Objawy zatrucia są bardzo zróżnicowane osobniczo i gatunkowo.


  • biegunki;
  • wymioty;
  • ból brzucha;
  • kolka;
  • zaburzenia oddechowe;
  • zatory;
  • nagromadzenie płynu w okolicy serca;
  • zaburzenia oddychania;
  • śmierć.

Leczenie:

Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto stosuje się leczenie objawowe.

data publikacji artykułu: 2015-01-10

Popularne teraz

Komentarze