Cis
Cis
Nazwa łacińska: Taxus spp.
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie, ptaki, gryzonie, króliki
Część trująca: większość rośliny, w tym nasiona z wyjątkiem czerwonej osłonki
Substancja trująca i jej działanie: alkaloidy taksynowe, wpływające negatywnie na układ sercowo - naczyniowy
Stopień toksyczności: umiarkowany do ciężkiego
Ta wiecznie zielona roślina jest bardzo trująca dla wielu gatunków zwierząt i dla człowieka. Szczególnie wrażliwe na zatrucie są konie. U psów negatywne skutki zdarzają się już po zabawie gałązką cisową, tak więc niewiele substancji potrzeba, aby spowodować zatrucie. Najwyższe stężenie alkaloidów występuje w roślinie w miesiącach zimowych.
Objawy zatrucia:
Objawy kliniczne pojawiają się w ciągu kilku minut do kilku godzin od zjedzenia rośliny i zależą od ilości spożytej substancji toksycznej.
- biegunka;
- wymioty;
- ślinotok;
- ból brzucha;
- trudności w oddychaniu;
- zagrażające życiu zmiany rytmu serca i ciśnienia krwi;
- suchość w jamie ustnej;
- osłabienie;
- drgawki;
- śpiączka;
- wstrząs;
- rozszerzenie źrenic;
- śmierć wśród objawów niewydolności krążeniowo - oddechowej.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto podaje się węgiel lecznicy oraz stosuje leczenie objawowe i podtrzymujące. Szczególnie ważne jest monitorowanie pracy serca oraz układu oddechowego.