Kroton
Nazwa łacińska: Codiaeum spp.
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy
Część trująca: wszystkie części rośliny, ale szczególnie nasiona
Substancja trująca i jej działanie: krotyna - toksoalbumina o działaniu silnie drażniącym błony śluzowe
Stopień toksyczności: łagodny do umiarkowanego
Toksoalbuminy (fitotoksyny) to białka roślinne przypominające enzymy. Charakteryzuja się silnym oddziaływaniem na organizm nawet w minimalnych dawkach.
Objawy zatrucia:
Objawy związane z podrażnieniem pojawiają się zwykle bezpośrednio lub w kilka minut po spożyciu / kontakcie ze skórą.
- stany zapalne skóry, błon śluzowych jamy ustnej i gardła (zaczerwienie, obrzęk, wysypka, pęcherze);
- łzawienie oczu;
- zapalenie spojówek;
- biegunki;
- silne wymioty;
- ból brzucha;
- brak apetytu;
- ślinotok;
- nadmierne pragnienie;
- osłabienie;
- zaburzenia oddechowe.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Jamę ustną przepłukuje się wodą. Ponadto stosuje się leczenie objawowe, m.in. nawadnianie, leki przeciwalergiczne i przeciwwstrząsowe. Węgiel leczniczy może pomóc w absorpcji toksyn.