Kroton

Nazwa łacińska: Codiaeum spp.

Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy

Część trująca: wszystkie części rośliny, ale szczególnie nasiona

Substancja trująca i jej działanie: krotyna - toksoalbumina o działaniu silnie drażniącym błony śluzowe

Stopień toksyczności: łagodny do umiarkowanego

Kroton

Toksoalbuminy (fitotoksyny) to białka roślinne przypominające enzymy. Charakteryzuja się silnym oddziaływaniem na organizm nawet w minimalnych dawkach.

Objawy zatrucia:

Objawy związane z podrażnieniem pojawiają się zwykle bezpośrednio lub w kilka minut po spożyciu / kontakcie ze skórą.


  • stany zapalne skóry, błon śluzowych jamy ustnej i gardła (zaczerwienie, obrzęk, wysypka, pęcherze);
  • łzawienie oczu;
  • zapalenie spojówek;
  • biegunki;
  • silne wymioty;
  • ból brzucha;
  • brak apetytu;
  • ślinotok;
  • nadmierne pragnienie;
  • osłabienie;
  • zaburzenia oddechowe.

Leczenie:

Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Jamę ustną przepłukuje się wodą. Ponadto stosuje się leczenie objawowe, m.in. nawadnianie, leki przeciwalergiczne i przeciwwstrząsowe. Węgiel leczniczy może pomóc w absorpcji toksyn.

Popularne teraz

Komentarze