Jak wybrać dobrą karmę

Podawanie zwierzętom domowym gotowych karm jest chyba najwygodniejszą formą karmienia naszych pupili. Jednak karma karmie nierówna. Wysokiej jakości pełnowartościowa karma pozwoli zwierzęciu cieszyć się dobrym zdrowiem i doskonałą kondycją. Zapytajmy lekarza weterynarii o prawidłowe proporcje różnych składników odżywczych i przy zakupie karmy przeanalizujmy dokładnie jej skład, aby wybrać rodzaj pokarmu odpowiedni dla naszego zwierzaka. Poniżej prezentujemy opis składników znajdujących się w gotowych karmach dla zwierząt.

Co w karmie piszczy

Podawanie zwierzętom domowym gotowych karm jest chyba najwygodniejszą formą karmienia naszych pupili. Jednak karma karmie nierówna. Wysokiej jakości pełnowartościowa karma pozwoli zwierzęciu cieszyć się dobrym zdrowiem i doskonałą kondycją. Zapytajmy lekarza weterynarii o prawidłowe proporcje różnych składników odżywczych i przy zakupie karmy przeanalizujmy dokładnie jej skład, aby wybrać rodzaj pokarmu odpowiedni dla naszego zwierzaka. Poniżej prezentujemy opis składników znajdujących się w gotowych karmach dla zwierząt.

Białko

Białka to związki wielkocząsteczkowe złożone z różnych aminokwasów. Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje dziewięciu aminokwasów – pies co najmniej dziesięciu, a kot aż jedenastu.

Białko jest jednym z niezbędnych budulców wszelkich tkanek, a także substancji takich jak enzymy, hormony i przeciwciała. Jest niezbędne do budowy organów i skóry, a także dla wzrostu i rozwoju organizmu.

Wyróżnia się dwa źródła pochodzenia białek : roślinne i zwierzęce. Najwartościowsze dla zwierząt mięsożernych są białka pochodzenia zwierzęcego. Ich bogatym źródłem jest naturalnie mięso, ryby a także białko jajek (niepolecane w diecie kotów).

Białka pochodzenia roślinnego, wbudowane są w skrobię, nie zawierają wszystkich potrzebnych aminokwasów i nie są tak łatwo trawione jak białka zwierzęce. Przykładowo, zawartość białka w zbożach, często występujących w karmach dla zwierząt, waha się w granicach 8-14%.
Niska zawartość białka w diecie może wyrządzić wiele szkód – zahamować proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni i gromadzenia rezerw energii, a także spowodować ogólne osłabienie i zaburzenia pracy jelit.

Węglowodany

Węglowodany, zwane potocznie cukrami, znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach : roślinach strączkowych, zbożach, ziemniakach, owocach, a także w organizmach zwierzęcych. Są to organiczne związki chemiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu, będące głównym i zarazem najtańszym źródłem energii.

W produkcji karm suchych wykorzystywane są do formowania granulek, tak by miały stałą konsystencję. Koty i psy, zwierzęta mięsożerne, nie są przystosowane z natury do trawienia węglowodanów. Pobierają glukozę z aminokwasów – białek, a więc nie potrzebują w diecie węglowodanów, które dostarczają energię ze skrobi. Ich nadmiar może być przyczyną kłopotów z otyłością.

Włókno

Włókno to podstawowy węglowodan występujący w karmach. Pomimo tego, że mięsożercy nie potrzebują węglowodanów jako źródła energii, włókno stanowi ważny element ich diety. Wyróżniamy dwa typy włókien – nie ulegające i ulegające fermentacji. Włókna nie ulegające fermentacji w przewodzie trawiennym pomagają regulować pasaż jelitowy. Włókna ulegające zmianom w przewodzie trawiennym, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są jedynym źródłem energii dla komórek wyściełających jelito grube. Są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

FOS

FOS ( frukto – oligo – sacharydy) to włókna, które podczas procesu fermentacji w jelicie grubym tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Stanowią one ważne źródło energii dla komórek znajdujących się na wewnętrznej powierzchni jelit, stymulują układ trawienny i odpornościowy. Ich obecność w organizmie zapewnia zwalczanie szkodliwych bakterii, a także zwiększa przyswajanie składników odżywczych.

MOS

MOS (manno – oligo – sacharydy) wspomagają mechanizmy obronne organizmu, a w połączeniu z FOS zwiększają odporność na choroby.

W karmie wysokiej jakości znajdują się wszystkie powyżej wymienione składniki.

Pulpa buraczana

Pulpa buraczana jest źródłem włókien mieszanych – częściowo ulegającym fermentacji w jelicie grubym. Otrzymuje się ją z przemysłowych buraków cukrowych. Wspomaga utrzymanie zdrowia w jelicie, zapobiega biegunkom oraz wzdęciom.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3 i Omega 6

Niezbędne, czyli takie, które trzeba pozyskiwać z pożywienia, gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć.

Te ważne dla zwierzęcia kwasy tłuszczowe, stanowią główną formę magazynowania energii w organizmie. Dostarczają jej dwukrotnie więcej niż węglowodany czy białka. Ponadto kwasy tłuszczowe omega 3 korzystnie wpływają na skórę, rozmnażanie i rozwój. Nienasycone Kwasy Tłuszczowe biorą udział w metabolizmie cholesterolu i jego transporcie.

Ich niedobór może prowadzić do reakcji alergicznych takich jak zmiany skórne oraz wypadanie włosów, a także do zahamowania wzrostu i spadku przyrostu masy. Uboga w tłuszcze dieta może doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania nerek, bezpłodności, gorszego gojenia się ran oraz spadku napięcia mięśnia sercowego (obrzęki, mniejsza siła skurczu).

Substancje mineralne

Podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, organizm nie ma zdolności do wytwarzania substancji mineralnych, dlatego niezwykle ważne jest, aby dostarczać je wraz z pokarmem. Zapewniają one prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Zapotrzebowanie na składniki mineralne zmienia się w zależności od etapu życia

zwierzęcia – np. młode zwierzę potrzebują więcej wapnia i fosforu niż senior. Niezwykle ważne jest odpowiednie zbilansowanie. Samo podanie składnika mineralnego nie wystarczy – należy zachować odpowiednią proporcje w stosunku do innych składników, by organizm mógł czerpać z nich korzyści.

L-karnityna

Jest to aminokwas zbudowanym z dwóch aminokwasów – metioniny i lizyny. L-karnityna uczestniczy w procesie przemiany materii, ułatwiając przemianę tłuszczów na energię. Pomaga również zmniejszyć zapasy tłuszczu magazynowane w organizmie i krwiobiegu. L-karnityna staje się niezbędna, gdy jej synteza jest uniemożliwiona przez chorobę lub problemy fizjologiczne, a także w przypadku zwierząt bardzo aktywnych lub otyłych.

Glukozamina

Jest to związek złożony z glukozy i grupy aminowej, powstający w naturalny sposób w organizmie. Odpowiada za naprawę chrząstki w stawach. Glukozamina powoduje wciąganie wody do chrząstki, zwiększając jej elastyczność. Z wiekiem zdolność organizmu do wytwarzania glukozaminy maleje, dlatego niezbędne jest dostarczanie jej w odpowiedniej diecie.

Siarczan chondroityny

Działanie tego związku, również występującego naturalnie w organizmie, jest podobne do glukozaminy. W miarę starzenia się zwierzęcia, stężenie glukozaminy i siarczanu chondroityny maleje. Powoduje to bóle stawów u starszych zwierząt. Podawanie tych składników może umożliwić utrzymanie stawów w dobrej kondycji.

Biopleksy (organiczne związki metali dostępne dla organizmu)

Biopleksy metali to złożone związki zwane proteinami. W karmach znajdują się biopleksy pierwiastków śladowych – cynku, manganu i miedzi. Mają one znaczący wpływ na zdrowie w okresie silnego stresu – laktacji, ciąży, wzrostu czy wzmożonego wysiłku. Biopleks cynku poprawia kondycję sierści. Mangan odgrywa istotną rolę w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Jego niedobór może stać się przyczyną opóźnienia w rozwoju fizycznym a także zmniejszenie płodności. Miedź bierze udział w w wytwarzaniu krwinek czerwonych , w budowaniu kości i kolagenu oraz w metabolizmie kwasów tłuszczowych.

Luteina

Luteina znajduje się w owocach i ciemnozielonych jarzynach liściastych np. w szpinaku. Organizm nie ma zdolności do jej produkowania, dlatego istotne jest dostarczanie jej wraz z pokarmem. Luteina jest antyoksydantem (związek chemiczny zabezpieczający naturalną ochronę komórek organizmu), który chroni oczy i odgrywa rolę w leczeniu chorób wieńcowych i chorób skóry. W kamach luteina stosowana jest pod postacią wyciągu z nagietka, bardzo dobrze przyswajalnego przez zwierzęta.

Siemię lniane

Nasiona lnu są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz łatwo przyswajalnych białek. Len jest bogaty w lineale, znane jako związki przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Poprawia wygląd skóry, niweluje podrażnienia uczuleniowe, ale przede wszystkim zapewnia prawidłową perystaltykę jelit – przeciwdziała zaparciom, pomaga przy wszelkich nieżytach jelit, działa osłonowo.

Wyciąg z jukki

Yucca Shidigera występuje na obszarach pustynnych Ameryki Południowej.

Wyciąg z tej pożytecznej rośliny jest dobrym lekarstwem na zapalenie stawów i reumatyzm. Uważa się, że przyczyną tych chorób jest gromadzenie się w organizmie szkodliwych toksyn. Wyciąg z jukki pomaga w ich usuwaniu. Zmniejsza również stężenie związków azotowych, magazynowanych w przewodzie pokarmowych, co ma korzystny wpływ na niwelowanie ilości gazów i nieprzyjemnego zapachu zwierzęcych odchodów. Ponadto jukka usprawnia wydalanie.

data publikacji artykułu: 2009-07-27

Popularne teraz

Komentarze