• 2017-05-05 00:00

    Irys (kosaciec)

    Substancja trująca i jej działanie: terpeny oraz inne niezidentyfikowane substancje o działaniu drażniącym skórę i błony śluzowe

  • 2017-05-05 00:00

    Kroton

    Toksoalbuminy (fitotoksyny) to białka roślinne przypominające enzymy. Charakteryzuja się silnym oddziaływaniem na organizm nawet w minimalnych dawkach.

  • 2017-05-05 00:00

    Kalmia

    grajanotoksyna (andromedotoksyna) odpowiadająca za pobudzenie komórek mięśniowych i nerwowych z powodu ciągłego stanu depolaryzacji. Nieprzyjemny smak rośliny oraz uczucie pieczenia ...

  • 2016-02-11 00:00

    Kasztanowiec

    Saponiny posiadają właściwości zmniejszania napięcia powierzchniowego. Same trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, lecz ułatwiają wchłanianie innych substancji. Objawy...

  • 2015-01-29 00:00

    Kolokazja

    Rośliny zawierają specjalne komórki (idioblasty) wewnątrz których obecne są toksyczne związki w postaci galaretowatej substancji. Kiedy zwierzę żuje roślinę, końcówka...

  • 2015-01-29 00:00

    Śliwa

    Zawarte w roślinach cyjanogenne glikozydy uwalniają HCN przy udziale specyficznych enzymów i podczas uszkodzenia tkanek rośliny np. wskutek żucia. Cyjanowodów może doprowadzić do...

  • 2015-01-29 00:00

    Tarnina

    Zawarte w roślinach cyjanogenne glikozydy uwalniają HCN przy udziale specyficznych enzymów i podczas uszkodzenia tkanek rośliny np. wskutek żucia. Cyjanowodów może doprowadzić do...

  • 2015-01-29 00:00

    Hiacynt

    Największe stężenie trujących substancji występuje w cebulkach. Zatrucia najczęściej spotyka się u psów, które lubią wykopywać z ogrodu świeżo zasadzone cebulki lub mają...

  • 2015-01-29 00:00

    Hortensja ogrodowa

    Zawarte w roślinach cyjanogenne glikozydy uwalniają HCN przy udziale specyficznych enzymów i podczas uszkodzenia tkanek rośliny np. wskutek żucia. Cyjanowodów może doprowadzić do...

  • 2015-01-29 00:00

    Modligroszek różańcowy

    Abryna zamknięta jest w twardej skorupie zewnętrznej, więc połknięcie całych nasion rzadko powoduje zatrucie, występują jedynie łagodne dolegliwości żołądkowe, gdyż zwykle...

  • 2015-01-29 00:00

    Jabłoń

    Zawarte w roślinach cyjanogenne glikozydy uwalniają HCN przy udziale specyficznych enzymów i podczas uszkodzenia tkanek rośliny np. wskutek żucia. Cyjanowodów może doprowadzić do...

  • 2015-01-29 00:00

    Jemioła

    Substancja trująca i jej działanie: toksoalbumina - białko roślinne o działaniu drażniącym układ pokarmowy oraz zaburzającym pracę układu sercowo-naczyniowego