• 2015-01-12 00:00

    Kalia etiopska

    Rośliny zawierają specjalne komórki (idioblasty) wewnątrz których obecne są toksyczne związki w postaci galaretowatej substancji. Kiedy zwierzę żuje roślinę, końcówka...

  • 2015-01-12 00:00

    Cebula

    Substancje zawarte w cebuli odpowiadają za blokowanie i rozpad niezbędnych do życia krwinek czerwonych, mogą również doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Do zatruć dochodzi...

  • 2015-01-11 00:00

    Rącznik pospolity

    Rycyna jest substancją białkową, która silnie oddziałuje na organizm nawet w minimalnych dawkach. Największe stężenie tej substancji występuje w nasionach rącznika pospolitego....

  • 2015-01-10 00:00

    Awokado

    Toksyna zawarta w awokado jest nieszkodliwa dla ludzi, natomiast dla zwierząt towarzyszących człowiekowi jest potencjalnie śmiertelna. Różnica wynika prawdopodobnie z obecności,...

  • 2015-01-10 00:00

    Azalia

    Substancja trująca i jej działanie: grajanotoksyna (andromedotoksyna) odpowiadająca za pobudzenie komórek mięśniowych i nerwowych z powodu ciągłego stanu depolaryzacji....

  • 2015-01-10 00:00

    Jaskier

    Substancja trująca i jej działanie: protoanemonina o działaniu drażniącym skórę i błony śluzowe. Jaskier na ogół nie stanowi poważnego zagrożenia, ponieważ toksyny w nim...

  • 2015-01-10 00:00

    Bieluń

    Alkaloidy tropanowe różnią się od siebie pod względem farmakologicznym jedynie siłą działania np. hioscyjamina działa dwa razy silniej od atropiny. Do zatruć dochodzi w...

  • 2015-01-10 00:00

    Bluszcz pospolity

    Saponiny posiadają właściwości zmniejszania napięcia powierzchniowego. Same trudno wchłaniają się z przewodu pokarmowego, lecz ułatwiają wchłanianie innych substancji. Objawy...

  • 2015-01-10 00:00

    Brzoskwinia

    Zawarte w roślinach cyjanogenne glikozydy uwalniają HCN przy udziale specyficznych enzymów i podczas uszkodzenia tkanek rośliny np. wskutek żucia. Cyjanowodów może doprowadzić do...

  • 2015-01-10 00:00

    Bez czarny

    Zawarte w roślinach cyjanogenne glikozydy uwalniają HCN przy udziale specyficznych enzymów i podczas uszkodzenia tkanek rośliny np. wskutek żucia. Cyjanowodów może doprowadzić do...

  • 2015-01-10 00:00

    Pejotl

    Meskalina swoją strukturą chemiczną przypomina serotoninę, czyli “hormon szczęścia”. Dobrze wchłania się zarówno drogą doustną, jak i parenteralną. Maksymalne stężenie w...

  • 2015-01-10 00:00

    Brezylka

    Objawy kliniczne pojawiają się zwykle w ciągu kilku minut od zjedzenia rośliny. Tanina podrażniająca przewód pokarmowy