Awokado
Toksyna zawarta w awokado jest nieszkodliwa dla ludzi, natomiast dla zwierząt towarzyszących człowiekowi jest potencjalnie śmiertelna. Różnica wynika prawdopodobnie z obecności, właściwości i aktywności różnych enzymów w organiźmie ludzi i zwierząt. Bardziej słuszna wydaje się teoria o toksyczności tylko niektórych części rośliny. Przemawia za tym fakt, że awokado stanowi dodatek do niektórych pokarmów zwierzęcych i nie wywołuje niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Awokado
Nazwa łacińska: Persea americana
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie, ptaki, króliki, gryzonie
Część trująca: skrajne informacje w zależności od źródła - dla bezpieczeństwa najlepiej uznać za niebezpieczną całą roślinę, a w szczególności skórę i pestki owoców, liście oraz korę.
Substancja trująca i jej działanie: nieznana grzybobójcza toksyna określana jako “persin”
Stopień toksyczności: łagodny do ciężkiego
Toksyna zawarta w awokado jest nieszkodliwa dla ludzi, natomiast dla zwierząt towarzyszących człowiekowi jest potencjalnie śmiertelna. Różnica wynika prawdopodobnie z obecności, właściwości i aktywności różnych enzymów w organiźmie ludzi i zwierząt. Bardziej słuszna wydaje się teoria o toksyczności tylko niektórych części rośliny. Przemawia za tym fakt, że awokado stanowi dodatek do niektórych pokarmów zwierzęcych i nie wywołuje niekorzystnych skutków zdrowotnych.
Objawy zatrucia:
Objawy zatrucia są bardzo zróżnicowane osobniczo i gatunkowo.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto stosuje się leczenie objawowe.