Czosnek

Czosnek
Nazwa łacińska: Allium sativum
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie
Część trująca: cebulka, kwiaty, pień
Substancja trująca i jej działanie: siarczek propylu, dwusiarczek metylu, dwusiarczek allylu - między innymi działanie drażniące na przewód pokarmowy oraz uszkadzające krwinki czerwone
Stopień toksyczności: łagodny do ciężkiego
Substancje zawarte w czosnku odpowiadają za blokowanie i rozpad niezbędnych do życia krwinek czerwonych, mogą również doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Do zatruć dochodzi najczęściej u ciekawych życia szczeniąt, które mogą potraktować cebulę jako gryzak oraz u zwierząt karmionych domowym jedzeniem. Bardziej wrażliwe na zatrucie wydają się być koty oraz japońskie rasy psów, np. akita, shiba inu. W postawieniu diagnozy pomocny jest rozmaz krwi, w którym można zaobserwować niedokrwistość z wytworzeniem ciałek Heinza.
Objawy zatrucia:
Pewne objawy pojawiają się w ciągu kilku minut do kilku godzin od zjedzenia rośliny, inne zaś z pewnym opóźnieniem (po kilku dniach).
- biegunki;
- wymioty;
- nudności;
- ślinotok;
- ból brzucha;
- przyspieszone bicie serca;
- zaburzenia oddychania;
- spadek ciśnienia krwi;
- zawroty głowy;
- nietolerancja wysiłku;
- bladość, zażółcenie lub sinica błon śluzowych;
- wydychane powietrze, mocz oraz kał mogą mieć zapach cebuli;
- śpiączka;
- wstrząs;
- śmierć.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto działa się objawowo (np. nawadnianie, leki wspomagające funkcję wątroby). Jeżeli stan kliniczny na to pozwoli, wskazane jest wielokrotne podanie węgla leczniczego.