Jaskier
Jaskier
Nazwa łacińska: Ranunculus spp.
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie
Część trująca: cała roślina, a szczególnie sok
Substancja trująca i jej działanie: protoanemonina o działaniu drażniącym skórę i błony śluzowe
Stopień toksyczności: łagodny do umiarkowanego
jaskier na ogół nie stanowi poważnego zagrożenia, ponieważ toksyny w nim zawarte maja gorzki smak i wywołują uczucie pieczenia w jamie ustnej co zdecydowanie zniechęca zwierzę do dalszego spożywania.
Objawy zatrucia:
Niektóre objawy pojawiają się natychmiast, inne zaś po kilku minutach do kilku godzin.
- ślinotok;
- wymioty;
- biegunka;
- zaparcie;
- kolka;
- brak apetytu;
- zapalenie jamy ustnej (zaczerwienie, obrzęk, ból, pęcherze);
- zapalenie skóry (zaczerwienie, obrzęk, ból, pęcherze);
- osłabienie;
- zaburzenia oddechowe;
- zaburzenia widzenia;
- drgawki;
- brak koordynacji ruchów;
- paraliż;
- obecność krwi w moczu.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto działa się objawowo (np. nawadnianie, leki zobojętniające i osłaniające przewód pokarmowy). Jeżeli stan kliniczny na to pozwoli, wskazane jest doustne podanie węgla leczniczego. Należy monitorować funkcję nerek oraz układu krążenia.