Kalmia
grajanotoksyna (andromedotoksyna) odpowiadająca za pobudzenie komórek mięśniowych i nerwowych z powodu ciągłego stanu depolaryzacji.
Nieprzyjemny smak rośliny oraz uczucie pieczenia w jamie ustnej po jej spożyciu, powinno zniechęcić większość zwierząt do jej dalszego spożywania. Jeżeli dojdzie do ciężkiego zatrucia jest duża szansa wyzdrowienia, ponieważ grajanotoksyny są szybko metabolizowane.
Nazwa łacińska: Kalmia spp.
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie
Część trująca: liście i miód z nektaru kwiatów (według niektórych autorów cała roślina)
Substancja trująca i jej działanie: grajanotoksyna (andromedotoksyna) odpowiadająca za pobudzenie komórek mięśniowych i nerwowych z powodu ciągłego stanu depolaryzacji.
Stopień toksyczności: łagodny do ciężkiego
Objawy zatrucia:
Objawy kliniczne pojawiają się w ciągu kilku minut do kilku godzin od zjedzenia rośliny i zależą od ilości spożytej substancji toksycznej.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto działa się objawowo (np. nawadnianie, leki nasercowe, wsparcie oddechowe). Jeżeli stan kliniczny na to pozwoli, wskazane jest wielokrotne podanie węgla leczniczego.