Grzyby

Nazwa łacińska: różne gatunki są trujące, szczególnie Amanita spp.

Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy

Część trująca: całe grzyby

Substancja trująca i jej działanie: różne


Stopień toksyczności: łagodny do ciężkiego


Grzyby

Istnieje wiele gatunków grzybów, ale tylko ich niewielki procent uważany jest za toksyczny. Mogą one powodować wiele poważnych objawów klinicznych, w tym nawet zejście śmiertelne. Rodzaj objawów i ich nasilenie jest uzależnione od spożytego gatunku grzyba. Najczęściej mamy do czynienia z reakcją halucynogenną, niewydolnością nerek bądź wątroby oraz szkodliwym działaniem na układ pokarmowy i układ nerwowy.
Jeżeli identyfikacja gatunku grzyba jest niemożliwa lub niepewna, każde spożycie należy uznać za potencjalnie szkodliwe i rozpocząć działania lecznicze.

Objawy zatrucia:

Objawy pojawiają się zwykle w kilka minut do kilku godzin po spożyciu.


  • zaburzenia widzenia;
  • zapalenie żołądka i jelit (wymioty, biegunki, ból brzucha, brak apetytu, ślinotok);
  • halucynacje;
  • objawy neurologiczne (np. porażenie, brak koordynacji ruchów, drżenia, oczopląs);
  • napobudliwość;
    [*[śpiączka;
  • żółtaczka;
  • nadmierne pragnienie;
  • niewydolność krążeniowo-oddechowa;
  • śmierć.

Leczenie:

Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto stosuje się leczenie objawowe, np. przeciwdrgawkowe. Węgiel leczniczy może pomóc w absorpcji toksyn. W przypadku pojawienia się objawów neurologicznych, zaleca się podanie fizostygminy.

Popularne teraz

Komentarze