Hiacynt
Hiacynt
Nazwa łacińska: Hyacinthus spp.
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy, konie
Część trująca: cebulki, liście, kwiaty
Substancja trująca i jej działanie: niezidentyfikowana, prawdopodobnie uczulające laktony
Stopień toksyczności: łagodny do umiarkowanego
Największe stężenie trujących substancji występuje w cebulkach. Zatrucia najczęściej spotyka się u psów, które lubią wykopywać z ogrodu świeżo zasadzone cebulki lub mają dostęp do pomieszczeń gospodarskich w których są przechowywane (szczególnie ciekawskie szczenięta chętnie skorzystają z zabawki w postaci cebulki).
Objawy zatrucia:
Objawy kliniczne pojawiają się w ciągu kilku minut do kilku godzin od zjedzenia rośliny i zależą od ilości spożytej substancji toksycznej.
- biegunki;
- wymioty;
- ślinotok;
- podrażnienie i obrzęk jamy ustnej;
- ból brzucha;
- nudności;
- zaburzenia oddychania;
- przyspieszenie pracy serca.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto działa się objawowo (np. nawadnianie,tlenoterapia). Wskazane jest podanie węgla leczniczego.