Trujące rośliny

Ogromna ilość popularnych roślin uprawianych w domach, a także tych ogrodowych oraz rosnących dziko, stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia i życia zwierząt. Zjedzenie nawet małego fragmentu takiej rośliny może skończyć się poważnym zatruciem. Niektóre z nich powodują wymioty, biegunkę, konwulsje. Inne mogą doprowadzić nawet do śmierci naszego pupila. Dlatego, by uchronić zwierzaka przed takim niebezpieczeństwem, należy zapoznać się z listą niebezpiecznych roślin i zadbać, by miał on do nich jak najbardziej ograniczony dostęp. Trzeba także pamiętać o tym, by pilnować pupila nie tylko w domu czy na ogrodzie, ale także podczas codziennych spacerów. Poniżej przedstawiamy listę roślin, które są niebezpieczne dla naszych pupili oraz objawy, jakie powoduje zjedzenie danej części rośliny:
• Aglaonema (Aglaonema communatum)
najbardziej niebezpieczne częsci to liście, pędy i korzenie;
powodują podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok oraz podrażnienie żołądka.
• Aloes (Aloe vera)
niebezpieczeństwo stanowi sok z rośliny,
powodujący podrażnienie jelit i dermatozę.
• Alokazja, Kaladium (Alocasia macrorrhiza, Caladium x hortulanum)
niebezpieczne części to liście, pędy i korzenie;
objawy zatrucia: podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, a także podrażnienie żołądka;
• Anturium (Anthurium andreanum) – niebezpieczeństwo stanowią liście, pędy oraz korzenie; powodują podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok oraz podrażnienie żołądka;
• Amarylis, Zwartnica (Amaryllis, Hippeastrum) – trujące są cebule; powodują podrażnienie żołądka, wymioty oraz biegunkę;
• awokado (Persea) – niebezpieczne są owoce oraz liście; ich zjedzenie powoduje wymioty oraz biegunkę;
• Azalia (Azalea) – każda cześć rośliny jest trująca; objawy zatrucia to podrażnienie żołądka, ból brzucha, zaburzenia rytmu serca oraz konwulsje;
• Bieluń, Trąby anielskie (Datura arborea, Brugmansia sauveolens) – niebezpieczne są wszystkie części, w szczególności nasiona; ich zjedzenie powoduje rozszerzenie źrenic, duże pragnienie, pobudzenie, drżenie, delirium, śpiączkę i śmierć;
• Bluszcz pospolity (Hedera helix) – trujące są liście i jagody; zatrucie nimi powoduje podrażnienie pyszczka i żołądka, biegunkę, wymioty, trudności w oddychaniu, śpiączkę oraz śmierć;
• Brzoskwinia (Prunus) – do zatrucia dochodzi poprzez zjedzenie pestek oraz zwiędłych liści; ich zjedzenie powoduje niepokój, trudności w oddychaniu, konwulsje, zapaść, nagłą śmierć;
• Cibora zmienna, Cyperus (Cyperus alternifolius) – niebezpieczeństwo stanowią wszystkie części rośliny; powoduje wymioty, biegunkę, ból żołądka, kurcze;
• diffenbachia (diffenbachia) – trujące są wszystkie części rośliny; zjedzenie jej części powoduje podrażnienie i obrzęk pyszczka i gardła, ślinotok, trudności w oddychaniu, podrażnienie żołądka;
• Epipremnum, Scindapsus (Epipremnum aureum) – każda część rośliny jest trująca; objawy zatrucia: podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka;
• Filodendron (Philodendron) – niebezpieczeństwo stanowi cała roślina; zjedzenie którejkolwiek części powoduje podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka;
• Hiacynt (Hyacinthus orientalis) – niebezpieczne części: cebule, pędy, kwiaty; objawy zatrucia: ból żołądka, wymioty, biegunka;
• Hortensja ogrodowa (Hydrangea macrophylla) – trujące są wszystkie części, w szczególności pąki kwiatowe; powoduje ból żołądka, wymioty, osłabienie;
• Jabłoń (Malus) – ma trujące pestki; powoduje niepokój, trudności w oddychaniu, zapaść, nagłą śmierć;
• Kalanchoe (Kalanchoe) – posiada trujące liście oraz pędy; objawy zatrucia: trudności w oddychaniu, konwulsje, paraliż;
• Kalla, Cantedeskia, Białokrasa (Zantedeskia aethiopica) – trujące są wszystkie części rośliny; zjedzenie jej powoduje podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok oraz podrażnienie żołądka;
• Konwalia majowa (Convallaria maialis) – zatrucie powodują wszystkie części; wywołuje podrażnienie żołądka, wymioty, zaburzenia rytmu serca, konwulsje, śmierć;
• Kroton (Codieum) – niebezpieczeństwo stanowi kora, korzenie i żywica; powoduje pieczenie jamy ustnej i oczu, łzawienie, wysypkę, biegunkę;
• Lilie - wszystkie gatunki (Lilium) – posiada trujące cebule, liście, pędy i kwiaty; powodują one podrażnienie żołądka, wymioty, depresję, brak apetytu, śmierć;
• Monstera (Monstera deliciosa) – trujące są liście, pędy, korzenie; objawy zatrucia: podrażnienie pyszczka i gardła, ślinotok, podrażnienie żołądka;
• Morela (Prunus armeniaca) – posiada trujące pestki (wewnętrzna część); ich zjedzenie powoduje niepokój, trudności w oddychaniu, zapaść, nagłą śmierć;
• Oleander (Nerium oleander) – trujące są wszystkie części, szczególnie liście; wywołuje podrażnienie żołądka i jelit, nieprawidłową pracę serca, śmierć;
• Poinsecja (Poinsetia pulcherrima, Euphorbia pulcherimma) – ma trujące liście i pędy, a także sok mleczny; objawy zatrucia to podrażnienie skóry, pyszczka, oczu i żołądka;
• Sanseveria (Sanseveria trifasciata) – roślina ta posiada trujące liście; ich zjedzenie powoduje podrażnienie pyszczka i żołądka, wymioty, biegunkę;
• Skrzydłokwiat (Spatiphyllum) – posiada trujące liście, pędy, kwiaty oraz kłącza; objawy zatrucia: podrażnienie żołądka, wymioty, depresja, brak apetytu, śmierć;
• Wilczomlecz lśniący (Euphorbia splendens) – trujące są wszystkie części, szczególnie sok mleczny; powoduje podrażnienie skóry, pyszczka, oczu i żołądka.
Oprócz wyżej wymienionych roślin, istnieje również lista uzupełniająca, która zawiera niebezpieczne rośliny dekoracyjne (np. do ozdabiania bukietów), powszechnie hodowane rośliny doniczkowe oraz rośliny ogrodowe i dziko rosnące. Listę tą przedstawiamy poniżej:
• Chryzantema, Złocień (Chrysanthemum)
• Ciemiernik (Helleborus niger)
• Dławisz, Słodkogorz (Celastrus)
• Jemioła (Horadendron)
• Zimowit jesienny (Colchicum autumnale)
• Ostrokrzew (Ilex)
• Ozdobna odmiana wiśni (Solanum pseudocapsicum)
• Trzmielina japońska (Euonymus japonicus)
• Dracena, Smokowiec (Dracaena)
• Fikus, Figowiec (Ficus)
• Geranium
• Liguster (Ligustrum)
• Narcyz (Narcissus)
• Tytoń ozdobny (Nicotiana)
• Różanecznik, Rododendron (Rhododendron Ficus sp.)
• Bez (Sambucus nigra) - jagoda bzu czarnego
• Biskupie serduszka (Descurainia pinnata, Dicentra cucullaria)
• Bukszpan zwyczajny (Buxus sempervirens)
• Ciemiężyca (Veratum viride)
• czosnek (Allium)
• Cis pospolity (Taxus baccata) – cała roślina
• Cykas odwinięty, Sagowiec odwinięty
• Czerniec gronowy (Actaea spicata)
• Dzikie wino (Parthenocissus quinquefolia)
• Fasola (Phaseolus) – surowe strąki, korzenie, nasiona
• Fiołek alpejski, Cyklamen (Cyclamen)
• Groszek (Lathyrus sp.)
• Grzyby (wszystkie rodzaje)
• Hibiskus, Ketmia
• Irys, Kosaciec
• jaskier (Ranunculus sp.)
• Język teściowej, Szable, Sansewieria, Wężownica (Sansevieria trifasciata)
• Juka (Yucca)
• kalmia wielkolistna (kalmia latifolia)
• Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum)
• Kwiaty cebulkowe (Hiacynt, Tulipan, Irys)
• Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare)
• Lobelia (Lobelia)
• Ładniszka okazała, Dicentra (Dspectabilis)
• Łubin (Lupinus)
• Mak (Papaver)
• Marihuana
• Miechunka (Physalis)
• Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)
• Niecierpek (Impatiens)
• Obrazkowiec (Arisaema triphyllum)
• Orliczka (Pteris, Acrostichaceae)
• Ostróżka (Delphinium)
• Pierwiosnek (Primula)
• Pokrzywa (Urtica dioica)
• Pomidor (Solanum lycopersicum) - część pnąca i zielone owoce
• Powójnik wirginijski (Clematis virginiana)
• Psiankowate (Solanaceae) – np. ziemniak, bieluń (oczka i części zielone)
• Rabarbar (Rheum rhaponticium)
• Rącznik pospolity (Ricinus communis)
• Robinia akacjowa, Grochodrzew (Robinia pseudoacaria)
• Scindapsus, Rafidoflora (Scindapsus)
• Stokrotka (Bellis)
• Sukulenty - niektóre gatunki
• Sumak jadowity (Rhus toxicodendron L.)
• Szczwół plamisty (Conium maculatum)
• Szeflera (Schefflera)
• Szkarłatka amerykańska (Phytolacca americana)
• Śliwka – zwiędłe liście i pestki
• Świbka morska (Triglochin maritimum)
• Tojad, Mordownik (Aconitum)
• Wawrzyn szlachetny (Laurus nobilis)
• Wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)
• Wilcza jagoda, Belladonna, Pokrzyk (Atropa belladonna)
• Winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus quinquefolia)
• Wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris)
• Złotokap (Laburnum anagyroides)