Zdjęcie poglądowe
Uwaga, wysokie temperatury!
Sprawdź lokalną prognozę pogody

Jak wybrać dobrą karmę

Podawanie zwierzętom domowym gotowych karm jest chyba najwygodniejszą formą karmienia naszych pupili. Jednak karma karmie nierówna. Wysokiej jakości pełnowartościowa karma pozwoli zwierzęciu cieszyć się dobrym zdrowiem i doskonałą kondycją. Zapytajmy lekarza weterynarii o prawidłowe proporcje różnych składników odżywczych i przy zakupie karmy przeanalizujmy dokładnie jej skład, aby wybrać rodzaj pokarmu odpowiedni dla naszego zwierzaka. Poniżej prezentujemy opis składników znajdujących się w gotowych karmach dla zwierząt.

Uwaga! Ten artykuł może zawierać przestarzałe informacje i oczekuje na aktualizację.

Co w karmie piszczy

Podawanie zwierzętom domowym gotowych karm jest chyba najwygodniejszą formą karmienia naszych pupili. Jednak karma karmie nierówna. Wysokiej jakości pełnowartościowa karma pozwoli zwierzęciu cieszyć się dobrym zdrowiem i doskonałą kondycją. Zapytajmy lekarza weterynarii o prawidłowe proporcje różnych składników odżywczych i przy zakupie karmy przeanalizujmy dokładnie jej skład, aby wybrać rodzaj pokarmu odpowiedni dla naszego zwierzaka. Poniżej prezentujemy opis składników znajdujących się w gotowych karmach dla zwierząt.

Białko

Białka to związki wielkocząsteczkowe złożone z różnych aminokwasów. Do prawidłowego funkcjonowania człowiek potrzebuje dziewięciu aminokwasów – pies co najmniej dziesięciu, a kot aż jedenastu.

Białko jest jednym z niezbędnych budulców wszelkich tkanek, a także substancji takich jak enzymy, hormony i przeciwciała. Jest niezbędne do budowy organów i skóry, a także dla wzrostu i rozwoju organizmu.

Wyróżnia się dwa źródła pochodzenia białek : roślinne i zwierzęce. Najwartościowsze dla zwierząt mięsożernych są białka pochodzenia zwierzęcego. Ich bogatym źródłem jest naturalnie mięso, ryby a także białko jajek (niepolecane w diecie kotów).

Białka pochodzenia roślinnego, wbudowane są w skrobię, nie zawierają wszystkich potrzebnych aminokwasów i nie są tak łatwo trawione jak białka zwierzęce. Przykładowo, zawartość białka w zbożach, często występujących w karmach dla zwierząt, waha się w granicach 8-14%.
Niska zawartość białka w diecie może wyrządzić wiele szkód – zahamować proces rozwoju organizmu, wzrostu mięśni i gromadzenia rezerw energii, a także spowodować ogólne osłabienie i zaburzenia pracy jelit.

Węglowodany

Węglowodany, zwane potocznie cukrami, znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach : roślinach strączkowych, zbożach, ziemniakach, owocach, a także w organizmach zwierzęcych. Są to organiczne związki chemiczne zbudowane z atomów węgla, wodoru i tlenu, będące głównym i zarazem najtańszym źródłem energii.

W produkcji karm suchych wykorzystywane są do formowania granulek, tak by miały stałą konsystencję. Koty i psy, zwierzęta mięsożerne, nie są przystosowane z natury do trawienia węglowodanów. Pobierają glukozę z aminokwasów – białek, a więc nie potrzebują w diecie węglowodanów, które dostarczają energię ze skrobi. Ich nadmiar może być przyczyną kłopotów z otyłością.

Włókno

Włókno to podstawowy węglowodan występujący w karmach. Pomimo tego, że mięsożercy nie potrzebują węglowodanów jako źródła energii, włókno stanowi ważny element ich diety. Wyróżniamy dwa typy włókien – nie ulegające i ulegające fermentacji. Włókna nie ulegające fermentacji w przewodzie trawiennym pomagają regulować pasaż jelitowy. Włókna ulegające zmianom w przewodzie trawiennym, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są jedynym źródłem energii dla komórek wyściełających jelito grube. Są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.

FOS

FOS ( frukto – oligo – sacharydy) to włókna, które podczas procesu fermentacji w jelicie grubym tworzą krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Stanowią one ważne źródło energii dla komórek znajdujących się na wewnętrznej powierzchni jelit, stymulują układ trawienny i odpornościowy. Ich obecność w organizmie zapewnia zwalczanie szkodliwych bakterii, a także zwiększa przyswajanie składników odżywczych.

MOS

MOS (manno – oligo – sacharydy) wspomagają mechanizmy obronne organizmu, a w połączeniu z FOS zwiększają odporność na choroby.

W karmie wysokiej jakości znajdują się wszystkie powyżej wymienione składniki.

Pulpa buraczana

Pulpa buraczana jest źródłem włókien mieszanych – częściowo ulegającym fermentacji w jelicie grubym. Otrzymuje się ją z przemysłowych buraków cukrowych. Wspomaga utrzymanie zdrowia w jelicie, zapobiega biegunkom oraz wzdęciom.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega3 i Omega 6

Niezbędne, czyli takie, które trzeba pozyskiwać z pożywienia, gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć.

Te ważne dla zwierzęcia kwasy tłuszczowe, stanowią główną formę magazynowania energii w organizmie. Dostarczają jej dwukrotnie więcej niż węglowodany czy białka. Ponadto kwasy tłuszczowe omega 3 korzystnie wpływają na skórę, rozmnażanie i rozwój. Nienasycone Kwasy Tłuszczowe biorą udział w metabolizmie cholesterolu i jego transporcie.

Ich niedobór może prowadzić do reakcji alergicznych takich jak zmiany skórne oraz wypadanie włosów, a także do zahamowania wzrostu i spadku przyrostu masy. Uboga w tłuszcze dieta może doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania nerek, bezpłodności, gorszego gojenia się ran oraz spadku napięcia mięśnia sercowego (obrzęki, mniejsza siła skurczu).

Substancje mineralne

Podobnie jak w przypadku kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6, organizm nie ma zdolności do wytwarzania substancji mineralnych, dlatego niezwykle ważne jest, aby dostarczać je wraz z pokarmem. Zapewniają one prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia. Zapotrzebowanie na składniki mineralne zmienia się w zależności od etapu życia

zwierzęcia – np. młode zwierzę potrzebują więcej wapnia i fosforu niż senior. Niezwykle ważne jest odpowiednie zbilansowanie. Samo podanie składnika mineralnego nie wystarczy – należy zachować odpowiednią proporcje w stosunku do innych składników, by organizm mógł czerpać z nich korzyści.

L-karnityna

Jest to aminokwas zbudowanym z dwóch aminokwasów – metioniny i lizyny. L-karnityna uczestniczy w procesie przemiany materii, ułatwiając przemianę tłuszczów na energię. Pomaga również zmniejszyć zapasy tłuszczu magazynowane w organizmie i krwiobiegu. L-karnityna staje się niezbędna, gdy jej synteza jest uniemożliwiona przez chorobę lub problemy fizjologiczne, a także w przypadku zwierząt bardzo aktywnych lub otyłych.

Glukozamina

Jest to związek złożony z glukozy i grupy aminowej, powstający w naturalny sposób w organizmie. Odpowiada za naprawę chrząstki w stawach. Glukozamina powoduje wciąganie wody do chrząstki, zwiększając jej elastyczność. Z wiekiem zdolność organizmu do wytwarzania glukozaminy maleje, dlatego niezbędne jest dostarczanie jej w odpowiedniej diecie.

Siarczan chondroityny

Działanie tego związku, również występującego naturalnie w organizmie, jest podobne do glukozaminy. W miarę starzenia się zwierzęcia, stężenie glukozaminy i siarczanu chondroityny maleje. Powoduje to bóle stawów u starszych zwierząt. Podawanie tych składników może umożliwić utrzymanie stawów w dobrej kondycji.

Biopleksy (organiczne związki metali dostępne dla organizmu)

Biopleksy metali to złożone związki zwane proteinami. W karmach znajdują się biopleksy pierwiastków śladowych – cynku, manganu i miedzi. Mają one znaczący wpływ na zdrowie w okresie silnego stresu – laktacji, ciąży, wzrostu czy wzmożonego wysiłku. Biopleks cynku poprawia kondycję sierści. Mangan odgrywa istotną rolę w procesach reprodukcji oraz prawidłowym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego. Jego niedobór może stać się przyczyną opóźnienia w rozwoju fizycznym a także zmniejszenie płodności. Miedź bierze udział w w wytwarzaniu krwinek czerwonych , w budowaniu kości i kolagenu oraz w metabolizmie kwasów tłuszczowych.

Luteina

Luteina znajduje się w owocach i ciemnozielonych jarzynach liściastych np. w szpinaku. Organizm nie ma zdolności do jej produkowania, dlatego istotne jest dostarczanie jej wraz z pokarmem. Luteina jest antyoksydantem (związek chemiczny zabezpieczający naturalną ochronę komórek organizmu), który chroni oczy i odgrywa rolę w leczeniu chorób wieńcowych i chorób skóry. W kamach luteina stosowana jest pod postacią wyciągu z nagietka, bardzo dobrze przyswajalnego przez zwierzęta.

Siemię lniane

Nasiona lnu są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz łatwo przyswajalnych białek. Len jest bogaty w lineale, znane jako związki przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Poprawia wygląd skóry, niweluje podrażnienia uczuleniowe, ale przede wszystkim zapewnia prawidłową perystaltykę jelit – przeciwdziała zaparciom, pomaga przy wszelkich nieżytach jelit, działa osłonowo.

Wyciąg z jukki

Yucca Shidigera występuje na obszarach pustynnych Ameryki Południowej.

Wyciąg z tej pożytecznej rośliny jest dobrym lekarstwem na zapalenie stawów i reumatyzm. Uważa się, że przyczyną tych chorób jest gromadzenie się w organizmie szkodliwych toksyn. Wyciąg z jukki pomaga w ich usuwaniu. Zmniejsza również stężenie związków azotowych, magazynowanych w przewodzie pokarmowych, co ma korzystny wpływ na niwelowanie ilości gazów i nieprzyjemnego zapachu zwierzęcych odchodów. Ponadto jukka usprawnia wydalanie.