Grzyby
Istnieje wiele gatunków grzybów, ale tylko ich niewielki procent uważany jest za toksyczny. Mogą one powodować wiele poważnych objawów klinicznych, w tym nawet zejście śmiertelne. Rodzaj objawów i ich nasilenie jest uzależnione od spożytego gatunku grzyba. Najczęściej mamy do czynienia z reakcją halucynogenną, niewydolnością nerek bądź wątroby oraz szkodliwym działaniem na układ pokarmowy i układ nerwowy.
Nazwa łacińska: różne gatunki są trujące, szczególnie Amanita spp.
Gatunki wrażliwe na zatrucie: koty, psy
Część trująca: całe grzyby
Substancja trująca i jej działanie: różne
Stopień toksyczności: łagodny do ciężkiego
Istnieje wiele gatunków grzybów, ale tylko ich niewielki procent uważany jest za toksyczny. Mogą one powodować wiele poważnych objawów klinicznych, w tym nawet zejście śmiertelne. Rodzaj objawów i ich nasilenie jest uzależnione od spożytego gatunku grzyba. Najczęściej mamy do czynienia z reakcją halucynogenną, niewydolnością nerek bądź wątroby oraz szkodliwym działaniem na układ pokarmowy i układ nerwowy.
Jeżeli identyfikacja gatunku grzyba jest niemożliwa lub niepewna, każde spożycie należy uznać za potencjalnie szkodliwe i rozpocząć działania lecznicze.
Objawy zatrucia:
Objawy pojawiają się zwykle w kilka minut do kilku godzin po spożyciu.
Leczenie:
Jeżeli pacjent zgłosi się w krótkim czasie po spożyciu, należy sprowokować wymioty lub przeprowadzić płukanie żołądka. Ponadto stosuje się leczenie objawowe, np. przeciwdrgawkowe. Węgiel leczniczy może pomóc w absorpcji toksyn. W przypadku pojawienia się objawów neurologicznych, zaleca się podanie fizostygminy.