Czego nie mogą jeść papugi?

Czego nie mogą jeść papugi?
Dieta to bardzo ważny element życia każdego ptaka – to głównie od niej zależy stan zdrowia. Musimy więc zadbać, aby była odpowiednia i pozbawiona szkodliwych składników, nieraz działających natychmiastowo i prowadzących do śmierci. Zatem czego nie wolno podawać papugom?
Owoce
- Brzoskwinie, nektarynki, morele – ich pestki są toksyczne, co może wpłynąć na cały owoc.
- Rabarbar
- awokado
- Pestki (poza pestkami z winogron, arbuza i melona)
- Winogrona i rodzynki – nie są szkodliwe, ale to jedne z najbardziej pryskanych owoców na świecie, lepiej ich nie podawać.
- Rośliny cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki etc.) – same w sobie nie są szkodliwe, ale do ich uprawy wykorzystuje się trujące środki – dlatego lepiej ich w ogóle nie podawać. Jeśli chcemy podać, powinny być obrane ze skórki i dokładnie umyte.
- Bakalie suszone dwutlenkiem siarki (należy wybierać te, które mają informację, że były suszone na słońcu).
Warzywa
- Duża ilość cebuli, czosnku, szczypiorku, pora
- Niedojrzałe pomidory
- Bakłażan
- Niegotowana fasola
- Surowe ziemniaki
- Surowa soczewica
- Surowe szparagi
Nasiona, orzechy i zboża
- Orzechy arachidowe, orzechy ziemne, fistaszki – ich podawanie jest ryzykowne ze względu na możliwość zarażenia aspergilozą. Z surowych lepiej zrezygnować, jeśli - chcemy podawać – tylko gotowane.
- Orzechy prażone i solone
- Kasze żytnie
W przypadku nasion oleistych i orzechów należy uważać na wysoką zawartość tłuszczu.
Rośliny
- Akacja
- Azalia
- Bluszcz
- Bukszpan
- Cis
- Dracena
- Fukus benjamina
- Filodendron
- Fiołek (afrykański, alpejski)
- Grubosz
- Hiacynt
- Hortensja
- Jaśmin
- Jukka
- Kaktusy
- Kalia
- Krokus
- Kroton
- Konwalia
- Lilia
- Monstera
- Oleander
- Primula
- Różanecznik
- Storczyk
- Szeflera
- Wilczomlecz
- Żonkil
Inne produkty
- Sól – jest bardzo szkodliwa, nie można jej dodawać, nawet gotując pokarm dla papug.
- Czekolada
- Kawa
- Alkohol
- Tłuszcze (oleje, masło etc.)
- Tłuste sery
- Napoje gazowane
- Smażone mięso
- Dania i potrawy ludzkie – zawierają dużo przypraw, często są smażone.