Pytanie o mięso świni
Witam. Mieszkam na wsi . Teściowa hoduje świnie na własne potrzeby i dziś właśnie zabito 2 świnie, aby je przerobić . Przy rozprawianiu okazało się że miały w swoim żołądku sporą ilość robaków. Czy w związku z tym mięso poddane obróbce nadaje się do spożycia? Dodam iż mam małe dzieci i zależy mi na ich zdrowiu, dlatego wolę mięso z takiej ekologicznej hodowli niż pełne różnych związków chemicznych ze sklepu. Czekam na szybką odpowiedź, gdyż za dwa dni mięso będzie przerabiane przez masaża na wyroby.
Podczas uboju i rozbioru tuszy cały przewód pokarmowy powinien zostać oddzielony bez kontaktu jego zawartości z mięsem. Poza tym każda tusza MUSI zostać przebadana przez lekarza weterynarii pod kątem przydatności do przetworzenia i spożycia koniecznie włączając w to BADANIE W KIERUNKU WŁOŚNI! Ponadto przed ubojem zwierzę MUSI być zbadane przez lekarza weterynarii w celu określenia stanu jego zdrowia. Jeżeli którakolwiek z powyższych czynności została pominięta mięso uznawane jest za niezdatne. Ekologia tak, choroby odzwierzęce- NIE.
Odpowiedzi udzielił lekarz weterynarii, konsultant portalu vetopedia.