Osłabienie mięśni

Pies (waga 2. 5 kg. ) - york, lat 5. W kwietniu 2013 r. Przestał wskakiwać na fotel. Osłabienie tylnych kończyn pogłębiało się. W dniu 27. 05. 2013 dołączyło się obserwowalne osłabienie kończyn przednich. Pogłębia się też osłabienie, senność i apatia. 28. 05. 2013 pojawił się brak apetytu. 29. 05. 2013 była wizyta u weterynarza. Wynik wizyty: serce, płuca bez zmian. Narządy wewnętrzne, węzły chłonne nie powiększone. Bez gorączki. Nie miał niezborności ruchów i zaburzeń równowagi. Podczas badania stawów - bez objawów bólowych, obrony mięśniowej. Tylko lekki przeskok panewki jednej kończyny tylnej ( ale to jest od 2 lat - od czas operacji kastracji). Dotąd nie sprawiało to żadnych ograniczeń w poruszaniu się. Zeby wykluczyć anemię (ew. Babeszjozę) na moją prośbę wykonano badanie: morfologia:
wbc 7, 2 - ref. Range 6, 0 -17, 0 / lymph#1, 7 - ref. Range 0, 8 - 5, 1 / mon# 0, 3 ref. Range 0, 0 - 1, 8 / gran# 5, 2 ref. Range 4, 0 - 12, 6 /lymph% 24, 1% ref. Range 12, 0 - 30, 0 / mon% 4, 1% ref. Range 2, 0 - 9, 0 / gran% 71, 8% ref. Range 60, 0 - 83, 0 / rbc 7, 32 ref. Range 5, 50 - 8, 50 / hgb 182 g/l ref. Range 110 -190 / hct 53, 1% ref. Range 39, 0 - 56, 0 /mcv h 72, 6 fl ref. Range 62, 0 - 72, 0 / mch 24, 8 pg ref. Range 20, 0 - 25, 0 / mchc 342 g/l ref. Range 300 - 380 / rdw 13, 2% ref. Range 11, 0 - 15, 5 / plt 386 ref. Range 117 - 460 / mpv 8, 2 fl ref. Range 7, 0 - 12, 0 / pdw 15, 6 pct 0, 316% . Alt 29 u/l ref. Range 10 - 100 / ast 7 u/l ref. Range 0 - 50 / bun 20 mg/dl ref. Range 7 - 27 / crea 0, 4 mg/dl ref. Range 0, 5 - 1, 8 / tbil 0, 3 mg/dl ref. Range 0, 0 - 0, 9 . Po analizie wyników lekarz zalecił scanodyl a 20mg w dawce 1/4 tbl. 1x na dobe. Po około 2 tyg. Zalecił zrobić rtg stawów. Podał kroplówkę z nacl 0, 9% i z glukozą 5%. Pies po wizycie u weterynarza przestał jeść i pił bardzo mało. Zeby urzymać funkcje nerek i z poziom diurezy od 2 dni jest pojony strzykawką 1 - 2 cm co 5 - 10 min. Prowadzę kontrolę diurezy i bilans płynów. Dopajam i dokarmiam miksem z męsa, warzyw i ryżu tą samą metodą tzn. Po odrobince co parę minut. Nie ma żadnych problemów z przełykaniem. Samodzielnie nie chce wziąść niczego do pyszczka nawet ulubionych przysmaków. Przed takim karmieniem (podawaniem pokarmu strzykawją do pyszczka) nie broni się. Nie ma wymiotów, poza pierwszym dniem, gdy dostał tabletkę scanodyl (oczywiście dostał ją po jedzeniu). Zwymiotował wszystko 1 x. W omawianym okresie blisko 2 miesięcznym nie miał wymiotów ani biegunki. Już nie podaję tego leku scannodyl, żeby nie podrażniać żołądka i nie odfwodnić psa. Podałam 1 x 1/2 tbl. Ranigast i jest dopajany siemieniem lnianym. Osłabienie dalej wydaje się postępować. Leje się przez ręce, wykazuje duży stopień obniżenia napięcia mięśni szkieletowych. Chodzi kilka kroczków i zaraz siada. Staram się go nawadniać i dokarmiać. Nie mogę sobie pozwolić na drogie badania diagnostyczne (tomografię itd. ). Moje pytanie: czy takie objawy mogą wskazywać na chorobę odkleszczową (np. Boreliozę). Jeśli tak, czy są szanse na wyleczenie psa antybiotykiem celowanym.

Odpowiedź

witam,


Istnieje takie prawdopodobieństwo. W celu potwierdzenia choroby należy wykonać badania dodatkowe (np ukierunkowane badanie krwi). W przypadku potwierdzonej boreliozy, należy ją leczyć. Skuteczność terapii antybiotykowej zależy od stanu zdrowia zwierzęcia oraz stopnia zaawansowania choroby. W przypadku pani psa, niezbędne może okazać sie wykonanie badań dodatkowych (tomograf, rezonans, specjalistyczne badania krwi), jak również konsultacja u specjalistów (neurologia, ortopedy) celem wykluczenia innych chorób.


Pozdrawiam


lek. wet. Joanna Ścigała


 


 


 


 


 


 

  • Odpowiedzi udzielił:

    Konsultant portalu vetopedia.pl